"Kako utažiti glad pomoću zdrave hrane, drugim rječima, jesti manje i biti sit, postalo je ozbiljno pitanje", navodi specijalist za pretilost dr. Alex Johnstone, s Instituta za prehranu i zdravlje u Aberdeenu. Put kojim ide znanost ubrzo slijedi i biznis, tj. proizvođači hrane i raznih suplemenata. Samo u Britaniji je prošle godine potrošeno 45 milijuna funti na razne "zdrave" proizvode koji pomažu mršavljenju i održavaju liniju.
Ipak, znanstvenici naglašavaju kako i obična, svakodnevna hrana može vrlo dobro pomoći mršavljenju i održati osjećaj sitosti bez nuspojava. Samo se treba okrenuti pravim namirnicama.
"Ironija je što kao dojenčad imamo biološki signal koji nam govori kada smo doista siti. No taj signal počinje slabiti u dobi oko 3 godine. Tu počinje pritisak roditelja da se pojede sve s tanjura, a hrana se nudi i kao nagrada između obroka, što potiskuje signal", objašnjava Marion Hetherington, profesorica biopsihologije sa Sveučilišta Leeds.
Kako se debljamo, imamo niže nivoe ključnog hormona sitosti poznatog kao PYY. "Pretilost smanjuje nivo ovog hormona, stoga i signali sitosti nastupaju kasnije", dodaje dr. Rachel Batterham, koja je provodila istraživanja o PYY.
Pogledajte posljednje dokaze kako prevariti tijelo da misli kako je sito.
Pojedite jabuku – voće i povrće sadrži puno vode, zraka i vlakana koji proizvode osjećaj sitosti. Jabuke npr. sadrže 25 posto zraka, a tijekom probavljanja proizvode hormon GLP-1, koji šalje signale sitosti u mozak. Trik je konzumirati hranu koja je zasitna na početku obroka. Možda vam ručak koji počinje s tanjurom jabuka i nije najbolje riješenje, no jabuku možete zamijeniti zelenom salatom koja ima jednako dobre efekte.
Povećajte unos proteina – proteini najviše zasićuju od tri grupe hrane (u usporedbi s ugljikohidratima i mastima). Što ih čini toliko zasitnim? Naime, proteini potiču proizvodnju hormona sitosti PYY, te stimuliraju oslobađanje glukoze u probavnom traktu.
…
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Jedite manje, a budite siti
Ipak, znanstvenici naglašavaju kako i obična, svakodnevna hrana može vrlo dobro pomoći mršavljenju i održati osjećaj sitosti bez nuspojava. Samo se treba okrenuti pravim namirnicama.
"Ironija je što kao dojenčad imamo biološki signal koji nam govori kada smo doista siti. No taj signal počinje slabiti u dobi oko 3 godine. Tu počinje pritisak roditelja da se pojede sve s tanjura, a hrana se nudi i kao nagrada između obroka, što potiskuje signal", objašnjava Marion Hetherington, profesorica biopsihologije sa Sveučilišta Leeds.
Kako se debljamo, imamo niže nivoe ključnog hormona sitosti poznatog kao PYY. "Pretilost smanjuje nivo ovog hormona, stoga i signali sitosti nastupaju kasnije", dodaje dr. Rachel Batterham, koja je provodila istraživanja o PYY.
Pogledajte posljednje dokaze kako prevariti tijelo da misli kako je sito.
Pojedite jabuku – voće i povrće sadrži puno vode, zraka i vlakana koji proizvode osjećaj sitosti. Jabuke npr. sadrže 25 posto zraka, a tijekom probavljanja proizvode hormon GLP-1, koji šalje signale sitosti u mozak. Trik je konzumirati hranu koja je zasitna na početku obroka. Možda vam ručak koji počinje s tanjurom jabuka i nije najbolje riješenje, no jabuku možete zamijeniti zelenom salatom koja ima jednako dobre efekte.
Povećajte unos proteina – proteini najviše zasićuju od tri grupe hrane (u usporedbi s ugljikohidratima i mastima). Što ih čini toliko zasitnim? Naime, proteini potiču proizvodnju hormona sitosti PYY, te stimuliraju oslobađanje glukoze u probavnom traktu.
…
Ostatak članka pročitajte ovdje:
Jedite manje, a budite siti
You must be logged in to post a comment Login