Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Muffini sa šljivama

Jednosatavna i brza priprema slatkih voćnih kolača.

Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Pripremljeni su sa domaćim plavim šljivama (bistricama), a pripremaju se brzo. Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični. Najbolje pašu uz maslac.



Od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti. Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama ili za rakiju šljivovicu.



Sastojci (12 muffina):

  • 200 g domaćih plavih šljiva
  • 300 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 dcl ulja
  • 250 ml jogurta sa 0,9% mm


Postupak :
  1. Šljive operite, maknite im koštice i narežite ih na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 C. Brašno prosijte, pa mu dodajte prašak za pecivo i mljeveni cimet. Smjesu dobro izmješajte.
  2. Jaje izmiksajte sa uljem, dodajte smeđi šećer i jogurt. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, odnosno smjesu od brašna i cimeta. Izmješajte gumenom žlicom za kreme i to tek toliko da se svi sastojci sjedine. Na kraju umiješajte pripremljene šljive.
  3. Kalup za muffine namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Žlicom napunite udubine kalupa tijestom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečene pustite kratko da se ohlade. Poslužite ih s maslacem.
Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.